top of page

 

Speerpunten

1.       De burger doet en denkt mee

·         Het lokale belang van de burger van Lelystad staat bij ons voorop.

·         Uw mening is onze mening. Wij luisteren al jaren echt naar de burger! We gaan ook actief de wijken in en bieden burgers en     ondernemers een platform om hun wensen en ideeën kenbaar te maken.

·         We maken ons sterk voor burgerparticipatie en interactieve beleidsvorming- de politiek komt dichter bij de burger- de burger is aan zet en krijgt meer inspraakmogelijkheden vooraf in plaats van achteraf, als de plannen al gereed zijn.

 

2.       Werkgelegenheid  in Lelystad vergroten en een economisch sterke stad maken, met als inzet:

·         Lagere lasten voor de burger van Lelystad; meer geld te besteden hebben per gezin is goed voor de lokale economie.

·         De OZB niet verhogen de komende 4 jaar.

·         Ondernemers de ruimte geven om te ondernemen, ook jonge startende zzp-ers.

·         Bij voorkeur schakelt de gemeente Lelystadse bedrijven in. Op voorwaarde van een gelijkwaardige prijs- kwaliteit verhouding en passend binnen de aanbestedingsregels.

·         Een gezonde economie is goed voor Lelystad; een aantrekkelijk vestigingsklimaat creëren voor nieuwe en bestaande bedrijven.

·         De banenmotor draaiende houden door het geld in Lelystad te besteden aan bestaande bedrijven en gebruik te maken van lokale werkgevers. We zetten in op echte banen voor de Lelystedeling.

·         Ter voorbereiding op de arbeidsmarkt, kwalitatief goed en divers onderwijs aanbieden, ook meer MBO en HBO niveau opleidingen in Lelystad realiseren.

·         Ontwikkeling van toerisme en recreatie als banenmotor voor Lelystad. Toerisme kan veel werkgelegenheid bieden lokaal, door nieuwe bedrijfsimpulsen naar ons gebied toe te halen.

·         De Partij van der Kleij  is tegen de ontwikkeling van de Flevokust als industriegebied. De Flevokust moet groen en blauw blijven en zich richten op toerisme en recreatie. Geen 70 miljoen van de burgercenten aan Flevokust besteden; dat geld teruggeven aan de burger en inzetten op genoemde speerpunten!

 

·         De Partij van der Kleij wil meer investeren in Kustontwikkeling Suyderseeboulevard en Bataviahaven. Er is al veel gerealiseerd maar er kan meer gedaan worden, zoals een evenementenhal om meer evenementen te kunnen organiseren.

·         Meer grote waterevenementen, zoals de Yacht Vision Boat Show, die geweldig bijdragen aan de Lelystadse economie. De kustzone en Bataviahaven verder ontwikkelen als toeristisch-recreatieve banenmotor.

·         De Saerdam kuststrook en Bataviahaven zeer aantrekkelijk maken, erin investeren en de buurtbewoners erbij betrekken.

·         Bouw van een bungalowpark bevorderen in Lelystad –Noord, meer recreatie tot aan Bataviahaven, een mooi strand aanleggen om te recreëren.

·         De Partij van der Kleij is voor uitbreiding van Lelystad Airport en voor een snelle verbinding tussen Lelystad Airport en het Stadshart van Lelystad. De luchthaven Lelystad Airport zal veel werkgelegenheid opleveren en is dus heel waardevol voor Lelystad. De infrastructuur nu goed ontwikkelen.

·         De Partij van der Kleij is voor economische ontwikkelingen in onze stad. Dit mag echter niet ten koste gaan van bestaand groen.

.

3.       Meer faciliteiten voor de jeugd, zoals:

·         Een jongerencentrum in het stadshart.

·         Een amusementsarcade.

·         Meer ‘groene’ speelgelegenheden in de wijken voor jonge kinderen en goed onderhoud

·         Voor de oudere jeugd meer aantrekkelijke locaties om uit te gaan in eigen stad.

·         Creatieve culturele subsidies voor jongeren om bij te dragen aan de marketing van de stad door zich in te zetten op creatieve wijze.

 

4.       Sport

·         Een buitenzwembad realiseren met waterpark.

·         Een “Sport Mee Budget”- Iedereen moet kunnen sporten; jong en oud en vooral ook kinderen van minder draagkrachtige gezinnen. Het Sport Mee Budget vergoedt het lidmaatschap van  1 vereniging voor sport of beweging. Investeren in ‘sportief en fit’ is ook goed voor de lokale economie.

 

5.       Zorg voor jong en oud

·         Maximale zorg voor een minimaal bedrag.

·         Meer  geld voor betaalde banen in de zorg.

·         Geen onnodige reorganisaties van zorginstellingen en behoud van die banen die goed zijn voor de lokale economie en die professionele zorg op maat leveren.

·         Iedereen heeft recht op goede zorg, niet bezuinigen op de zorg, door de week en in het weekeinde doorlopende en integrale zorg, ook tenminste één apotheek 24/7 open in Lelystad.

·         Seniorenwoningen bouwen met goede voorzieningen.

·         Jongeren en een-ouder gezinnen in staat stellen ook betaalbaar netjes te wonen.

·         Betere infrastructuur aangepast aan gehandicapten.

·         Privacy beter geregeld bij dossier overdracht van patiënten- vrijwilligers die geen medische eed hebben afgelegd, mogen geen inzage in patiëntendossiers hebben.

·         Mensen met een zorgvraag moeten zelf zorg kunnen kopen met persoonsgebonden budgetten, meer nadruk op eigen kracht maar ook op eigen beheer en recht op privacy.

 

6.       Een aantrekkelijke, groene en schone stad

·         Het stadshart aantrekkelijker maken om te vertoeven. Lege panden een tijdelijke of permanente herbestemming geven.

·         Meer (eetbaar) groen in de wijken en parken, schooltuintjes.

·         Een speel/stadstuintje met groenvoorziening, moestuin en bankjes in het stadshart, dat tevens dient als speel- en leerplek voor kinderen.

·         Houd Lelystad- Noord, dat bestemd is voor de biologische landbouw, groen en blauw. Geen haven met zware of vervuilende industrie die ons milieu en onze gezondheid aantast; geen industriestad worden die pas na 2040 enige werkgelegenheid oplevert, vooral voor werknemers van buiten Lelystad.

·         Zwerfafval aanpakken.

·         Van Lelystad een duurzame stad maken; (huur)woningen energieneutraal maken ism woningbouwcorporaties (oa zonnepanelen), straatverlichting energiezuinig.

 

7.       Openbaar vervoer

·         Buslijn vanaf Galjoen tot aan de Waterwijk en Landerijen moet weer als vanouds door de Kempenaar rijden en de Jol. Ook andere wijken moeten goed bereikbaar zijn.

·         Communiceren via lokale media, pers en scholen dat in de vakantieperiode alle kinderen tot en met 12 jaar gratis mogen reizen onder begeleiding van één betalende volwassen vanaf 9 uur ’s morgens en in het weekeinde de hele dag. Een e-ticket vooraf uitprinten is niet meer nodig; niet iedereen is in het bezit van internet of een printer en voor het milieu is al dat  papierwerk ook niet goed.

·         Gratis busvervoer voor 65-plussers.

 

8.       Veiligheid in de wijk

·         Veiligheid is  een gezamenlijke verantwoordelijkheid van burgers, bedrijven en de gemeente.

·         Een integrale aanpak van de veiligheidszorg binnen alle beleidsterreinen.

·         Een stevige aanpak van verstoorders van veiligheid en openbare orde.

·         Politiepersoneel zichtbaar aanwezig in wijken.

·         Verkeerstoezichthouders zichtbaar aanwezig rondom scholen en speelplekken, verkeersveiligheid prioriteit.

·         Preventie teams, die voor het veilige gevoel van de burgers patrouilleren, meer mandaat geven.

·         Cameratoezicht in het stadshart.

·         Zero tolerance van geweld en meer budget voor handhaving.

·         Cameratoezicht bij MFA’s in wijken.

·         Cameratoezicht bij het station.

·         Meer ruimte voor taxistandplaatsen.

·         Versterking invloed gemeenteraad op optreden en prioriteiten van politie en brandweer.

9.       Fietsen

·         Behoud en herstel van dreven en fietspaden.

·         Lelystad moet een echte fietsstad worden met veilige en duidelijk aangegeven fietsroutes, zodat mensen gestimuleerd worden om vaker de fiets te nemen. Ook kinderen moeten veilig naar school kunnen fietsen.

·         Fietsen in het stadscentrum moet gedeeltelijk mogelijk blijven en er moeten meer beveiligde fietsenstallingen komen, vooral bij het station.

·         Lelystad moet zo snel mogelijk deel uit gaan maken van het landelijke fietsknooppunten netwerk.

10.   Wijkraden

·           Wijkraden als organisatie meer middelen verstrekken (zij kennen de burger beter).

·           Wijkbudgetten in eigen beheer Wijkraad.

·           Wijkraden moeten eerste aanspreekpunt worden in multiculturele wijken.

·           Er moeten wijkreferendum verkozen wijkraadvoorzitters komen die autonoom opereren.

 

11.   U bent nu aan zet, stem op 19 maart!

 

 

bottom of page